Csere házilag

Elég gyakran előforduló probléma életünkben a zárcsere. Ha nem szeretnénk drága pénzt kiadni egy javíttatásért, megoldhatjuk mi is házilag. A házi praktikák, úgy mint nagyon sok már esetben ilyenkor is segítenek.

Ha zárcseréről van szó, számolnunk kell a fából készült és a kültéri ajtókkal. Ezekre úgy szerelhetünk zárat, hogy az ajtó külső részébe vagy az ajtófélfába rakjuk. A neve süllyesztett belső ajtózár módszer. Ha ezt a lehetőséget választjuk, számolnunk kell azzal, hogy rendelkezik acélbetéttel is, mely beilleszkedik az ajtófélfába süllyesztett lemezbe.

Az első lépés, hogy a zár helyét kimérjük és kifúrjuk. Ilyenkor arra van szükség, hogy kimérjük belülről a zár helyét. Kiválasztjuk a magasságot és hogy milyen mélyen legyen a zár. Majd ha mindez meg van, pontosan jelöljük meg. A zár vastagságának lemérése a következő lépés. Az ajtó éle közepén ezt is jelöljük be. Ha mindezzel megvagyunk kifúrjuk az üreget, majd benyomjuk az ajtózárat. Hogy hova kerüljön az előlap, azt az ajtó élén kell kijelölnünk. Mindenek előtt vésővel még pontosítjuk a zár helyét. Ez az előlap helye lesz. Ha mindezekkel készen vagyunk, a zárat az ajtó külső részére kell illeszteni pontosítva, hova kerüljön a kulcslyuk. Fúróval készítjük el a lyukakat. Végül a zárat helyezzük be az előkészített helyére. Csavarozzuk be.

A következő lépés a kilincs tengelye. Illesszük be és szereljük fel mindkét oldalára az előlapokat. Ha ezzel megvagyunk a zárnyelv következik. Nagyon fontos, hogy ezek az ajtótokra kerüljenek. Kivéssük az üregek helyét. A lemez helye a zár nyelvét rejti el. Fontos oda figyelni, hogy a lemezt csak akkor csavarozzuk a helyére hogy ha a zár és az ajtó is megfelelően működik.

Külső zár esetén az ajtó külső oldalán csak a cilinder zár látszik. A belső oldalon csak egy gomb van. Ezzel nyílik és csukódik. Itt az ajtózár csere másképp működik. Azzal kezdünk, hogy bejelöljük azt a távolságot, hogy a szerkezet széle mennyire van messze a cilinder tengelyétől. Majd elkészítjük a lyukat az ajtón. A kifúrt helyre nyomjuk a cilinderre illesztett alátét lemezt. Az alap lapot az ajtó belső oldalára illesztjük. Becsavarozzuk. A belső oldali zárszerkezetet a helyére kerülése után figyeljünk oda a cilinderzár nyelvének a helyére. Ha a nyelv hossza, mint amire nekünk szükségünk van, akkor vágjuk belőle. A legmegfelelőbb szerszám erre a fémfűrész. A zár kitalálójának ajánlását minden esetben érdemes figyelembe venni. Ha készen vagyunk csukjuk be az ajtót. A zár magasságát jelöljük meg. a zárnyelv elnyelő helyet is jelöljük ki, helyét vésővel mélyítsük ki. A ház a csavarokkal a helyére kerül. Ellenőrizzük, jól működik e a zár. Ha nem működik megfelelően a zár az ajtó forgópontjainak állításával segíthetünk rajta.

A leírások alapján láthatjuk, hogy egyáltalán nem bonyolult a dolog. Ha elakadnánk, nyugodtan hívjunk szerelőt, ne szégyelljünk segítséget kérni.