Itt a végleges megoldás! Penészmentesítsen, mielőtt festene!

Az előkészítés a legfontosabb része a festési munkálatoknak. Egy sima penészlemosást és aztán a penészgátló falfestést akkor kezdhetjük el nyomban, ha nem régi a fal festése. A fal előkészítésével nem kell így különösebben foglalkozni, mivel az megfelelő állapotú. A felületi penész arról ismerhető fel, hogy a korábbi festék jól tapad a falhoz, és így a mi munkánkat is megkönnyíti. Penészmentesítés lépései.

Penészmentesítési kezdetek

A falat a következőképpen tudjuk előkészíteni: szennyeződések, sósszerű kivirágzások eltávolítása, durva kiálló szemcsék, érdesség eltávolítása (csiszolás, kaparás). Mindenképpen nedvesítsük be a falat, vagy fertőzés keletkezhet a spórák miatt. Alapozásnak végezzünk penészölőt (fungicid). Penészmentesítés során a penésztelepeket mindenképpen pusztítsuk el, vagy milliónyi spórával fogunk szembenállni! Kaparásnál feltétlen használjunk orr és szájvédő maszkot a fertőzés elkerülése végett. Eztán folytassuk csak a felületi egyenetlenségek tömítésével, javításával, tapaszolás és gletteléssel.
Abban az esetben, ha szükséges a felület kémiai átalakítása, kezelése akkor ezt feltétlen végezzük el. Ne felejtsük el azt sem, hogy az impregnálás (fal telítése, beeresztése), mélyalapozás, felületszilárdítás (vakolaterősítés) szükséges e számunkra. Ha a szükség úgy hozza, akkor beszéljük meg ezt előtte a forgalmazóval, vevőszolgálattal, esetleg hallgassunk meg egy festőmester vagy szaküzlet véleményét.

Technikai előkészületei a penészmentesítésnek

Minden tárgyat takarjunk le a penészmentesítés előtt, mivel vegyszereket és festékeket fogunk használni. Használjunk ehhez festő ragasztószalagokat, a járható vagy létrázható takarófóliákat. Vagy akár a hullámpapír leterítésével is nyugodtan próbálkozhatunk.
Az acélkaparó és drótkefe segítségünkre lesz a régi festék eltávolításában. Csiszolópapírral le is tudjuk simítani a fal egyenetlenségeit. Előfordulhat azonban, hogy a vakolat elkezd morzsolódni a téglafalon, mikor minden érintésre porolódik, szétmállik, alkotóelemeire esik darabosan. Ez azért van, mert elöregedett vagy salétromossá vált a vakolat. Ekkor sajnos azaz egy megoldás van, hogy le kell verni, és újra kell vakolni az ilyen falfelületet.

Mi mindenre figyeljünk a penészmentesítés során?

A mély alapozók, illetve a telítő anyagok (impregnálás) a porózus falak megnövekedett szívóhatásának csökkentésére szolgálnak. Ezek a gyorsan száradó, színtelen termékek, a kezelt falfelület természetes légzését nem akadályozzák. Léteznek olyan termékek, melyek a vakolat erősítését is elősegítik. Ezt megtudhatja az alkalmazott termék leírásából. Emelet elősegítik a felfestett falfesték jobb tapadását. Mindenképpen megkönnyíti és biztosabbá teszi a dolgunkat, ha már ezek a folyadékok is tartalmaznak penészölő anyagokat.
Ha a penészmentesítés alatt ön betartja ezeket a fenti utasításokat, akkor nem kell attól tartania, hogy a penészesedés ismét felütné a fejét otthonában.