A legjobb tippek kültéri festék választásához- olvasd el most

Miért nélkülözhetetlenek a homlokzati, azaz a kültéri falfestékek?

Idillikus, ha a hétköznapinál extravagánsabbra festett, osztott épület homlokzatok pazar látványa tárul elénk kültéri homlokzati és  falfesték használatával, emellett jelentőségüket azért is érdemes kiemelni, mivel garantálják az épületek külső védelmét, továbbá érezhető a lakóépületekkel való törődés, a sziporkázó, kirívó igényes és kifogástalan homlokzati felületekről. A strapabíró védőréteg időt állásának lényeges kritériuma, az aprólékosan portalanított és alapozott, makulátlan falfelület, valamint sokat számít az is, hogy az egyenetlen felületeket kompenzáljuk és más szükséges javításokat a homlokzat mázolása előtt elvégezzünk, miszerint hosszútávon is impozáns és látványos legyen otthonunk külső, szembetűnő homlokzata. Hogy egy bölcs öreg festő szavaival éljek: A jó mázolás olyan, mint egy jéghegy, a munka 85%-a nem látható.

Mi alapján hozzunk döntést a kültéri falfesték kiválasztásakor?

A tökéletesen elvégzett homlokzati festésnek voltaképpen – az elegáns megjelenésén kívül – a falfelület a vakolat és az egész ingatlan felépítése védelmében is nagy szerepe van. Gyakorlatilag bármilyen színt kiválaszthatunk, ami nekünk tetszik, kivéve emlékművek festésénél, ami nem tartozik a szabad színválasztások közé. Amennyiben házunkat viszonylag rövid időn belül el szeretnénk adni, vegyük figyelembe azt a tényt, hogy a színpompás ingatlanok eladási értékét csökkentik a rikító, feltűnő színek a konzervatív vásárlók körében (pl.: egyedi lila). Az egyik fő és kulcsfontosságú rendeltetése az, hogy óvja az épületet, főleg a csapadékkal szemben. A hatékony kültéri falfesték eredményesen meggátolja, hogy az esővíz és az abban lévő savas anyagok elegyei behatoljanak a falrendszerbe és előidézzenek egy pusztító folyamatot. Abban az esetben, ha ez megtörténne, akkor felszíni elváltozást dudorosodást is előidézhet.

Kültéri falfesték

Kültéri falfesték

Fontos információ a kültéri falfestékekről

A kültéri falfestékek általában véve felszívják a vizet, ez befolyásolja a falfelületek nedvességtartalmát. Az ideális kültéri falfesték épphogy átengedi a vizet, valamint az esős időszakok után a száradása is rendkívül gyors. Mindenképp meg kell említeni azon tulajdonságát is, hogy kánikulában nem állja útját a belső nedvességnek, éppen ezért kiváló adottsága a páraáteresztés is. Vizes felületeken a por hamarabb lerakódik, természetesen a szennyeződéseket szabad szemmel a levegőben nem láthatjuk, viszont megfigyelhető pl.: a szobába beeső napsugarak pályáján, ezt nevezzük Tyndall-jelenségnek. A lerakódott porréteg magába szívja a nedvességet, ami a festékréteg károsodását eredményezi. Eljön majd az idő, amikor minden kültéri festékréteg felújításra szorul, ezt még érdemes akkor kivitelezni, mielőtt a bevonatok összetevője porlani kezdene.

Meszes homlokzati falfestékek

Praktikusságuk annak tudható, hogy gond nélkül használhatóak, felhordásához nincs szükség különféle vagy esetleg speciális eszközökre, mivel vízzel hígíthatóak. Ezek a kültéri falfestékek környezet-kímélőek, kiváló fedőképességgel bírnak, kevésbé fakulnak és rezisztensek a vízzel szemben. Mindennek a hátulütője az, hogy nagy a páravezetési ellenállásuk, ennek köszönhetően ezeknek a falfestékek optimális használata csak olyan területen ajánlatos, ahol a falazat rendesen van szigetelve, és a levegő hőmérséklet hosszabb ideig +5 °C fölötti.

Szilikát homlokzati falfestékek

Alkalmazása antik és modern habarcsvakolatok elegáns védelme céljából, ezért már a felhasználás előtt gondoskodni kell a homlokzatfelületeket károsító és pusztító hatásaival szemben, így lényeges a falfelület megfelelő előkészítése. Az effajta falfesték gipsz és akril felületen nem használható. A festék reakcióba lép az alappal, így hosszú ideig ellenállóak maradnak ezek az impozáns festékek. Egyedülálló a lég- és pára áteresztő képessége, a lekent felület nehezen korrigálható. Mivel megfizethető az ára, ezért nagyon gyakori az alkalmazása Nemzeti Kulturális Örökségvédelem területén, de egyre gyakrabban használják lakóépületek renoválásakor is.

Szilikon eredetű kültéri falfestékek

A szilikonfestékek vizes bázisúak, alapanyaga szilikongyanták vegyülete. A falfelülethez kiválóan tapadnak, kiadósak, jól takarnak és az ultraviola sugárzással szemben tökéletes védelmet szolgálnak, valamint optimális víz-és páraáteresztő képességgel rendelkeznek. Az épületek felépítése nézőpontjából remek ismérvű homlokzati falfestékek. Vízállóak, ezért esős időben minimális vízmennyiség juthat át a festékrétegen. Rendkívül kedvezőek és időtállóak a párával szemben, ennek köszönhetően a beszívódott nedvesség hamar elillan a vakolatból. (Premiumfestek.hu)

Itt olvashatsz további információkat hőszigetelő és kerámia tartalmú bevonatokról premiumfestek.hu>>