Plazmavágó berendezés | A csodálatos plazma

Folytatjuk a plazmavágó berendezés megismertetését a nagy gépek iránt érdeklődők számára. Mai cikkünkben a plazmavágás alapjairól és a plazma keletkezéséről lesz bővebben szó.

A plazmavágó berendezés plazmaívvel történő vágási folyamatát mutatjuk be. Ennek az eljárásnak a lényege, hogy az ív az elektróda és a munkadarab között keletkezik. Ezután vágórés keletkezik, és végül létrejön a munkadarab szétvágása. Az ív ki jön egy fúvókából, amely réz anyagú. A plazmavágó berendezés fúvókáiból kicsapó ív mérete annak a függvénye, hogy milyen a plazma gáz hőmérséklete. Továbbá függ a gázban mozgó részecskék sebességétől.

A plazavágó berendezés plazmájának a hőmérséklete meghaladhatja a 20.000 0C-ot, a sebessége a hang sebességével azonos. A plazma ív vágása minden egyéb termikus vágási eljárásoktól különbözik. Összehasonlítva a lángvágással, egyértelművé válik, hogy a lángvágás a vágórés anyagának égetésével felszabadítja az exoterm hőt és azt hasznosítja. A plazmavágás során az energia összes része külső áramforrásból származik. Minden anyaghoz lehet alkalmazni. A lángvágás nem alkalmazható akármilyen anyaghoz.

A plazmavágó berendezés vágási technológiája alkalmazható hőálló és rozsdamentes acélokhoz, alumíniumhoz, öntött vashoz, és nem vas ötvözetekhez egyaránt. A technológiával maximum 160 mm vastagságú fémlemezeket lehet feldarabolni. A plazmaív vágási technológiája nem érzékeny a lemezfelület állapotára és az anyag belső folytonossági hibáira.

A plazmavágó berendezés plazmájának keletkezésére is térjünk ki. Az anyag halmazállapotai: alacsony hőmérsékleten az anyag szilárd, magasabb hőmérsékleten az anyag folyékony, és az adott anyagra jellemző olvadáspont felett feletti hőmérsékleten pedig gáz. A gáz keletkezése során a molekulák alacsonyabb hőmérsékleten semlegessé válnak.

A gáz halmazállapotának elérése után elérése után tovább emelhetjük a hőmérsékletet. Ennek eredménye egy új halmazállapot lesz, melyet plazma állapotnak nevezünk. A gáz hőmérsékletének emelésével nő a molekulák átlagos mozgási energiája, és az ütközések során a semleges atomok, illetve molekulák egy, vagy több elektront veszítenek el. Ez úgy nevezik, hogy ütközési ionizációnak, mely során a gázban ionok keletkeznek. Amennyiben a hőmérséklet elég magas, a gáz teljesen ionizálódhat. Ezt az ionizálódott gázt hívják plazmának.

A plazmavágó berendezés és a plazma sok helyen előfordul. A természetben a villámlásnál plazma jön létre és megtalálható ez az anyagállapot az északi fényben.

Remélem, hogy még többet tudtak meg a plazmavágó berendezés működéséről. Kövessék továbbra is a plazmavágó berendezésről szóló cikkeinket.

Ide kattintva bővebben is tájékozódhat a berendezésekről.